fredag 14. oktober 2016

Bokanmeldelse; Sigurd Stenersen: Vrinsk i ny og ne

«Han spiste ikke opp, gikk ut på gata nedenfor huset deres, og tegnet i grusen ei seilskute - en brigg - eller var det en skonnert? Han visste ikke helt.» Sigurd Stenersen forteller om barneår, om oppvekst i armodens Norge som ble hærtatt, om savnet av faren som satt i fangeleir på Krøkebærsletta, om håp, om fantasiens vidunderlige dimensjon, om drømmers uoppnåelige paradis.

Vrinsk i ny og ne er en samling essays, hvorav noen er skrevet opptil 30 år tilbake i tid, de fleste er fra de siste 10 år. Essayene er delt opp i ulike tema. I første del, kalt Erindringsglimt, finner vi en rekke perler. Her er svært morsomme historier, som De gode gjerninger, og ikke minst Fra et liv i skolen hvor forfatteren med stor humor og fortellerglede beretter fra sin egen skolegang og fra livet som formidler i skolen. Han forteller om de evige øyeblikk, om «portal-opplevelser» som åpner for innsyn og innsikt.

I bokens øvrige tema er forfatteren innom lokal- og storpolitikk, vi får glimt fra hans mange år som engasjert politiker og kulturarbeider i lokalsamfunnet. Som den ordkunstner og historiker han er trekker han på imponerende vis tråder til begivenheter i nær og fjern fortid, ja til og med framover i tid, som i den fornøyelige Vidunderlige nye Norge. Gjentakelse, tilbakevending, kretsløp som forskyves og transformeres er tema i Tankespinn, eller....

Forfatteren oppviser en imponerende, forbløffende lek med språk, dyptfølthet, treffsikkerhet, stor kunnskap. Jeg har spesielt stor sans for hans humoristiske side, i fortellinger iblandet hans skarpe blikk, og evne til å trekke linjer. Han vever humor, filosofiske betraktninger og historiske øyeblikk sammen og skaper ustyrtelig morsomme vinklinger som gir en særdeles god leseropplevelse. Leseren føler seg klokere etter et besøk i Stenersens univers.

Sigurd Stenersen: Vrinsk i ny og ne. Tekst og tegninger på omslag: Sigurd Stenersen. Grafisk produksjon: Chili Harstad, www.chiligroup.no, Harstad 2015

2 kommentarer:

  1. ..da blir det en tur innom biblioteket i morra (sjøl om d e stabla på bordet etter Mammut..)

    SvarSlett
  2. Takk for "tipset"....
    ...etter mitt syn er bokens beste del erindringsglimt...som med fordel kunne tatt mer plass i Stenersens univers...

    SvarSlett